Bludiště malých tmavých místností je pryč

Majitelé dům v newyorské čtvrti Brooklyn koupili už před lety, ale bydlí zde teprve krátce. Protože se museli postarat o své rodiče trpící Alzheimerovou chorobou, museli ho na několik let opustit a pronajímat. Když se po letech zase vrátili, bylo potřeba jeho dispozice přizpůsobit potřebám čtyřčlenné rodiny. Oslovili proto ke spolupráci interiérové studio Crystal Sinclair, které se do projektu pustilo odvážně, ale také s respektem k původní atmosféře domu.

Nový krb a úložné prostory

Nejvíce se designéři vyřádili v přízemí domu. Ideou bylo otevřít celý prostor ke společnému užívání a pustit sem dostatek denního světla z přilehlé zahrady. Protože se chtěli vyvarovat velkých skříní v jednotlivých pokojích, je největší úložný prostor zabudovaný v přízemí ve velkoryse řešené chodbě. Od podlahy ke stropu jsou zde šatní skříně, prostor ještě víc opticky zvětšuje veliké zrcadlo a světlá dřevěná podlaha. Z chodby pak vejdete do otevřené kuchyně, na kterou navazuje jídelní kout a příjemný salonek s prosklenou stěnou vedoucí na zahradu. Výrazným prvkem v obývacím pokoji je masivní krb, který sice vypadá dobově, ale jedná se o zcela nový kousek. Syrové detaily jako odkryté zdivo v kuchyni a ložnici, nebo tmavé trámy majitelům připomínají, že tato budova už leccos pamatuje a vytváří zajímavý kontrast s moderními prvky

V domě najdeme hned dva obývací pokoje. Ten v přízemí slouží ke společnému lenošení, ten druhý v patře je částečně zařízený jako pracovna. 

Zbytečně neutráceli

Ačkoli se může na první pohled zdát, že majitelé při rekonstrukci na finance nehleděli, opak je pravdou. Jedná se o cenově dostupnou rekonstrukci, kde najdeme pouze šikovně zakomponované levnější kusy nábytku. Například kuchyně pochází z obchodního domu Ikea, podobně jako šatní skříně. Díky tomu, že jim truhlář vyrobil originální dřevěný rám, těžko byste původ skříní odhalili. Stačilo je pak pouze přetřít barvou. Stejně tak kuchyňská linka dostala zcela nový šmrnc díky originální baterii a luxusní pracovní desce z mramoru, který byl použit také jako obklad pracovní plochy. I nenápadné regály v obývacím pokoji v prvním patře pořídili majitelé velmi levně. Jejich cenu ale zvyšují krásné knihy z antikvariátů, poklady z cest nebo z oblíbených vintage obchodů. Velkou část nábytku sehnali majitelé ve starožitnictví, v internetových aukcích nebo na etsy. Kromě obývacího pokoje v přízemí je zde ještě jeden pokoj v prvním patře, který sousedí s ložnicí rodičů. Nechybí zde krb, houpací křeslo, kožené křesílko, nebo opotřebovaný koberec Kilim. Dům je vpravdě eklektický, protože mísí zdánlivě odlišné styly z různých dekád. Díky tomu působí příjemným a uvolněným dojmem místa, kde se dobře žije. 

Foto: nordroom.com, design by Crystal Sinclair & photography by Claire Esparros