REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bydlení pro mladý pár na třiceti metrech čtverečních

Původní dispozice třicetimetrového bratislavského bytu sestávala z předsíně, v níž byla situována malá kuchyňská linka a jednoho velkého pokoje, který sloužil zároveň jako ložnice a obývací pokoj. Dispozice byla tedy rozdělena na dva trakty, z nichž jeden neměl vůbec denní světlo,“ popisují situaci, do které vstoupili, architekti Richard Kilo a Matej Honč. „Naše řešení dělení bytu na dva trakty nezpochybňuje, právě naopak považuje ho za správné, ale dělení bytu probíhá na odlišném místě. Středem prostoru prochází masivní železobetonový trám, který sám o sobě vizuálně dělí byt na dva celky. Rozhodli jsme se prostor předělit ve směru překladu, a tedy v opačném směru, než byl rozdělen původně.“

Změna dispozic pustila do bytu světlo

Celý byt je orientován na jihozápad, takže se novým dělením vytvořila nová, prostorná, prosvětlená vstupní část s úložnými prostory, velkou otevřenou kuchyňskou linkou na jejímž konci je vytvořené pracovní místo a dostatečné místo pro jídelní stůl. Z této části je také přístup na lodžii, která je v letních měsících využívána na pěstování bylinek a odpočinek. „Druhou část bytu bychom mohli definovat jako noční část. Je tu primárně ložnice, ale zároveň je v ní situována velká knihovna přímo nad postelí a mini obývací pokoj.“ Tyto prostory umí fungovat spolu i odděleně přes posuvné dveře uprostřed dispozice, takže vzniká komfort denní a noční zónyve velmi malém prostoru jednopokojového bytu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA