REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Byt v novostavbě natolik nevyhovoval, že ho kompletně přestavěli

Stávající dispozice byla pro klienta příliš usedlá, neosobní a netvárná. Představa investora o interiéru bytu byla velmi konkrétní a specifická – velké množství otevřených ploch sloužících pro vystavení suvenýrů z cest, vzdušné místnosti, dostatek úložného prostoru a materiálově příjemný interiér,“ vysvětluje autor projektu Ing. arch. Daniel Pružina ze studia Versatile. „Po společných diskuzích jsme dospěli k rozhodnutí celý byt od základu změnit . Všechny příčky byly odstraněny, zůstaly pouze dvě nosné železobetonové stěny a dvě instalační jádra. Původní dispozice bytu 4+kk byla přepracována na dispozici 3+kk. Tímto krokem jsme odstranili hlavní problémy stávající dispozice a dostali byt s více prostorným hlavním obytným prostorem s kuchyní a dostatkem úložných prostor.“

Spousta dřeva i poklady z cest

Milovník cestování měl také přání, aby bylo v interiéru dostatek otevřených ploch sloužících pro vystavení suvenýrů z cest. Hlavnímu obytnému prostoru dominuje podsvětlená dřevěná mapa realizovaná na míru ze stejné dřeviny i povrchové úpravy jako je dřevěné obložení. „Rozhodli jsme se opustit konvenci pravoúhlého členění dispozice. Chtěli jsme již při vstupu do bytu vytvořit vizuální propojení s exteriérem. Od vstupních dveří je tedy vytvořena hlavní průhledová osa směřující skrze obývací prostor na terasu. Vznikla tak postupně se rozšiřující chodba rozlévající se do hlavního obytného prostoru, která je celá obložena dřevem – na podlaze, na stěnách i na stropě. V rámci dřevěného obkladu jsou skryty dveře do místností a jsou zde umístěny niky pro ukládání upomínkových předmětů z cest,“ vysvětluje autor projektu.  Kuchyň přirozeně navazuje na chodbu a rozlévá se směrem k oknu. Směrem do obytného prostoru je vymezena rozšířenou pracovní plochou s barovým sezením. Dřevěný obklad stěn je na jedné straně ukončen kuchyní, na druhé straně dobíhá až k fasádě, kde tvoří knihovnu s posezením. Do ložnice vstupujeme přes prostornou šatnu, aby bylo soukromí v ložnici maximalizováno. Podsvícené čelo postele ve tvaru pohoří je doplněno stěrkou představující oblohu, na kterou dopadají i paprsky slunce a mění její výraz během dne. Z hlavního obytného prostoru je přístupná pracovna.

www.versatile.cz

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA