REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Černočerný interiér soběstačné chatky dává vyniknout měnící se přírodě

Dánští architekti ze studia VIPP navrhli jednoduchou modulární chatku o obytné ploše 55 m². Chatka připomínající svým tvarem spíš kontejner byla na své místo posazena jeřábem. Do okolní přírody tak doslova a do písmene zapadla. Ocelový rám malé stavby s velkými skleněnými plochami kontrastuje s okolní divokou přírodou. Exteriér i interiér jsou zařízené záměrně minimalisticky, aby krajina byla dominantní a neustále přítomná i uvnitř chatky.

Funkční minimalismus

Základní myšlenkou studia Vipp při návrhu této realizace byl návrat člověka k přírodě. Zaměřili se tedy k samotné podstatě a vytvořili základní bydlení, tak aby měl člověk střechu nad hlavou, teplo a kde si uvařit. Dominantním materiálem, který se neustále opakuje, je ocel. Vytváří rám objektu, jeho fasádu, kuchyňské moduly i samotné příslušenství. Interiér byl navržený maximálně funkčně tak, aby působil jako jeden harmonický celek. Příroda má zůstat hlavní roli, proto se veškeré vybavení zahalilo do nenápadné černé barvy, takže výhled z velkoformátových oken stále dominuje. Jediné místnosti, které jsou oddělené od hlavního obytného prostoru, jsou ložnice a koupelna. „Pokud vám je zima, ohřejete se u krbu, který je kvůli rovnoměrnému proudění tepla umístěný ve středu budovy. Když je vám teplo, stačí vysunout okna a vytvořit přirozenou klimatizaci. Umístěním domu do hlubokých listnatých lesů můžeme v letních měsících využívat listí jako sluneční clonu. V zimě, kdy stromy opadají, absorbuje černý exteriér budovy sluneční světlo. Díky tomu není spotřeba paliva tak vysoká,“ uzavírá autor projektu Morten Bo Jensen.
 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA