REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Díky prostorovému členění má rodinný dům ideální světelné podmínky

Dům v Chrustenicích navhli architekti Zbyněk Ryška a Jan Skoupý ze studia Refuel. Chrustenice jsou malá obec v údolí říčky Kačák, 15 km západně od Prahy. Údolím Kačáku končí jednotvárná západní pražská plošina a začíná romantická krajina Křivoklátska s původní zachovalou přírodou. Pozemek je v severovýchodním svahu nad obcí Chrustenice. Dům je na východní hraně pozemku. Zahrada propojená s obytným prostorem je tak otevřená odpolednímu západnímu slunci.

Různé výšky místností zaručují ideální světelní podmínky

„Dům má prostorový plán různě vysokých místností v několika výškových úrovních, které navazují na přilehlý terén. Vstup do domu z ulice na východě je do zvýšeného podzemního podlaží,“ popisují autoři projektu. „Na stejném podlaží je také garáž. Hlavní obytný prostor je o půl podlaží výše na úrovni přilehlé západní zahrady, ve sníženém prvním nadzemním podlaží. Pracovna a zázemí jsou o další půl podlaží výše, ve zvýšeném prvním podlaží.“ Soukromé ložnice se zázemím jsou v druhém podlaží. Sauna a wellness je pod obytným prostorem ve sníženém podzemním podlaží. Prostorové členění vytváří různé světlé výšky prostorů podle jejich charakteru. Obytný prostor tak má stropy více než o metr výše než pracovna a jiné vedlejší prostory. „Celý prostor domu spojuje vstupní foyer se schodištěm, které je otevřené na celou výšku domu s pohledem do krovu. Konstrukce domu je zděná s monolitickými železobetonovými stropy. Druhé nadzemní podlaží je otevřené do dřevěného krovu pultové střechy. Fasáda je provětrávaná s obkladem z modřínového dřeva.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA