REKLAMA
REKLAMA

Do staleté stodoly vložili samostatnou vestavbu a vytvořili dům v domě

„První návštěva pozemku v nás zanechala velice rozpačité pocity. Atmosféra byla negativní a ovlivněná spory bývalých majitelů, kteří násilně rozdělili dům i zahradu na dvě neprostupné části. Důvěrou investorů ve šťastný konec se toto podařilo během procesu návrhu i realizace beze zbytku odstranit,“ vzpomínají na náročné začátky architekti ze studia OTA ateliér Tomáš Henel a Ondřej Fiala.  „Stodolu jsme otevřeli novými velkorysými okenními otvory, vzhledem k jejímu technickému stavu a omezenému rozpočtu jsme ji však funkčně využili pouze jako střechu. Díky průhledům a dispozičnímu uspořádání ji ale  člověk neustále vnímá a má pocit, že je její součástí, že je v prostředí a náladě starého domu, přestože je v budově zcela nové,“ doplňují. Vlastní vestavba je ve stodole umístěna nepravidelně, s různě velkými odstupy od obvodových stěn, čímž vzniká několik mimořádných míst, která jsou na rozhraní vnitřního a venkovního prostoru.

Kamenná budova dodržuje tradici a přidává moderní trendy

Úcta k tradici i moderní technologie

Stoletý dům v pražských Kolovratech je sice dnes z velké části moderní, přesto v sobě nese několik dobových prvků, které odkazují na jeho historii. „Již před začátkem prací na studii měli stavebníci jasno ve dvou věcech – v domě bude tradiční pec a koupelna s oknem do zahrady. Pec jsme navrhli jako dominantní prvek a okno z hlavní koupelny směřujeme přímo na vzrostlý rododendron.“ Rozsáhlá rekonstrukce dokázala skloubit jak úctu k tradici, tak k moderním technologiím. „Veškeré původní části stavby jsme sjednotili barevně i materiálově, rozdílné pouze ve struktuře. Nová vestavba je naopak kontrastní – obložená tmavě šedými heraklithovými deskami, které navazují na hrubost původní fasády, přesto jsou zcela soudobé. Interiéru dominuje přírodní dubová podlaha, doplněná o prvky z režných cihel, OSB desek a nosných prvků krovu.“ Nově vzniklý rodinný domek není nijak velký. Jeho skromný půdorys ale opticky zvětšují vysoké stropy, které navozují dojem velkorysého prostoru. 

Návrh: OTA atelier s.r.o. (Ing. arch. Ondřej Fiala, Ing. arch. Tomáš Henel)

Projekt: Ing. Jan Panoch

Zahradní architektura: Ing. Zuzana Blažková

Realizace: Chytrý dům s.r.o., Stavba Tresa

Foto: Tomáš Slavík

Ke starému domu citlivě přistavěli místnost na čtení

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA