Dům, který se neustále přizpůsobuje

Viktoriánský dům se dočkal radikálního zásahu, do kterého se pustiti architekti ze Studia Four. Přesto se v několika detailech podařilo zachovat dobovou atmosféru. Štukované stropy, dřevaná podlaha, klenutý a zdobený vchod do chodby připomínají, že dům už zde nějaký čas stojí. Víc už toho ale z původní stavby nenajdeme. Původní prostor v přízemí byl rozdělený do několika pokojů. Bylo zde málo světla a interiér byl pro účely rodiny zcela nepoužitelný. Proto se architekti rozhodli na původně jednopatrovou budovu přistavět nové patro se dvěma dětskými pokoji a koupelnou, zatímco přízemí dostalo zcela nový ráz. 

Foto: Shannon McGrath, studiofour.net.au


Design pro větší flexibilitu

V přízemí najdeme kuchyň s jídelnou, obývací pokoj, hernu, studovnu, prádelnu a koupelnu. Na co nesmíme zapomenout je venkovní jídelna, která je přímo propojená s kuchyní. Díky posuvným dveřím může venkovní a vnitřní prostor zůstat za příznivého počasí stále spojený. O dostatek denního světla a čerstvého vzduchu není ochuzený ani obývací pokoj, kde se dají posuvné skleněné dveře také otevřít a vejít odtud na zarostlé nádvoří. Právě tyto romyšlené prvky mohou za to, že je prostor významně rozšířený a maximálně využitý. V přízemí je použitá víceúrovňová podlaha, aby se i opticky rozdělily jednotlivé funkční zóny. Zajímavé truhlářské obklady vytváří praktické otvory, které jednou slouží jako knihovna, podruhé jako vestavěná skříň. Dům svým majitelům poskytuje dokonalé pohodlí a také dostatek soukromí díky okolním vzrostlým stromům. 
 

Díky posuvným dveřím může venkovní a vnitřní prostor zůstat za příznivého počasí stále spojený.

Foto: Shannon McGrath, studiofour.net.au