Nemoderní dům z roku 1969 proměnili ve vilu inspirovanou Bauhausem

Projekt renovace třípodlažní vily usazené na kopci byl realizován ve švédském městě Särö, asi 25 km jižně od Göteborgu. Když mladí majitelé dům koupili, nacházel se z velké části v původním stavu z roku 1969. Rozhodli se tedy, že ho budou postupně renovovat a rozšiřovat ve třech fázích a zachovají pouze základní betonové konstrukce. Začali s méně stavebně a technicky náročnými částmi budovy. Nejprve přišlo na řadu přízemí (65 m²) se vstupní zónou, garáží, prádelnou a skladovacími prostory, pak následovalo horní patro (35 m²). Největší výzvou se však stala rekonstrukce prostředního podlaží o rozloze 170 m². Tato část domu musela do sebe integrovat všechny hlavní životní a funkční prostory pro každodenní život - velkoryse otevřenou obývací, jídelní a kuchyňskou zónu, stejně jako přístup na terasu. Navíc tato část domu musela být charakteristická vzhledem v duchu stylu Bauhaus.

Terasy a venkovní prostředí jsou snadno přístupné skrze posuvné systémy se zdvihem značky Schüco.

Terasy a venkovní prostředí jsou snadno přístupné skrze posuvné systémy se zdvihem značky Schüco.

Symfonie betonu, skla a hliníku 

Kromě formální jednoduchosti, kubistických tvarů stavebních konstrukcí s plochými střechami a minimalistickým způsobem využití stavebních materiálů (beton) je styl Bauhaus spojen s velkými prosklenými plochami fasády. Majitelé domu v Särö chtěli systematicky vtělit tyto designové principy do rozšířeného a částečně nově vybudovaného prostředního patra vily. Panoramatický výhled na okolní krajinu ze všech částí prostoru měl být co nejvíce velkorysý. Majitelé také chtěli vybrat prosklené posuvné systémy tak, aby mohly být používány flexibilně v závislosti na ročním období a počasí. Technologické a vizuální parametry systémů proto byly důležitým předpokladem.

Během letních měsíců zajišťují rozsáhlé posuvné systémy flexibilní propojení jídelní a kuchyňské zóny s terasou, s níž pak tvoří jeden společný prostor.

Během letních měsíců zajišťují rozsáhlé posuvné systémy flexibilní propojení jídelní a kuchyňské zóny s terasou, s níž pak tvoří jeden společný prostor.

Technický oříšek

Požadavek maximalizovat množství světla, které bude procházet velkoformátovými okny od podlahy až ke stropu a posuvnými systémy, aniž by bylo nutné měnit stávající konstrukci ploché střechy, byla výzva hlavně pro zpracovatele profilů. Firma Alufront ze Sävedalenu nakonec navrhla specifické řešení, díky kterému byly spodní profily oken zapuštěny do podlahy tak hluboko, že zůstaly viditelné pouze čisté skleněné tabule bez rámu. Kombinace fasádního sloupko-příčkového systému Schüco s nadstandardní tepelnou izolací a posuvného a posuvně-zdvižného systému se ukázala funkčním i estetickým řešením, díky kterému vznikl konzistentní vzhled fasády a velkoformátových oken s úzkými pohledovými šířkami rámů v interiéru. Speciální hliníkové konstrukce s úzkými pohledovými šířkami profilů umožňují nést zvýšené zatížení v podobě velkých prosklených ploch - v tomto případě s bezpečnostním sklem. Tím bylo dosaženo maximálního průchodu světla s minimálními pohledovými šířkami rámů a co nejmenší spotřebou místa pro instalaci stavebních prvků, takže majitelé domu si teď užívají panoramatické výhledy z vily na kopci naprosto bez omezení.

Foto: Sofia Sabel