REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norská horská zimní chata pokračuje v tradici

Prázdninový dům se nachází v blízkosti vesnice Geilo, oblíbené lyžařské destinace v norském údolí Hallingdal. Kolem chaty je spousta lyžařských středisek, hned vedle areálu je freestylový terénní park. Mimo zimní období poskytují hory vynikající turistické možnosti a další sportovní aktivity. Architekti ze studia Reiulf Ramstad Architects dostali za úkol vytvořit místo, kam bude s radostí jezdit pětičlenná rodina. Vznikla moderní dřevostavba se čtyřmi ložnicemi, samostatným obývacím pokojem, jídelnou, společenskou místností pro mladé a mezipatrem pro mladší děti. Kromě hlavní budovy je zde menší přístavba, kde mohou ubytovat prarodiče a návštěvy.
 

Časem získá patinu

„Odpovědí na toto zadání byla dřevostavba v čistém dekoru, s nepřerušeným pláštěm ze dřeva na vnějších stěnách a na střeše, která postupem času získá šedou patinu. Objem se skládá z hlavního tělesa, ve kterém jsou převážně ložnice. Ty kopírují přirozené obrysy krajiny a jsou rozděleny na dvě obytné zóny,“ vysvětlují autoři projektu. „Použití více úrovní umožňuje, aby se budova přizpůsobila sklonu terénu. Do domu se vstupuje zaskleným prostorem haly s leštěnou betonovou podlahou. Pak vystoupáte po schodišti a otevře se před vámi velkorysý obytný prostor s otevřeným krovem vysoko do štítu.“ Jednotlivá křídla stavby a různé úrovně podlah oddělují funkční zóny. Kuchyň je srdcem domu. Dominantní je pracovní ostrůvek s železobetonovou deskou, která je na druhém konci ukotvena oboustranným krbem. Po několika schodech vejdete do jídelny a obývacího pokoje.

Jedinečné výhledy

Architekti si dali velikou práci s tím, aby jednotlivé prosklené plochy této dřevostavby umístili tak, aby rámovaly nádherné výhledy. Zvýšená úroveň obývacího a jídelního prostoru poskytuje svým obyvatelům soukromí, k čemuž přispívá dostatek výklenků k sezení ve vnějších stěnách. Vnitřní podlaha, stěny a strop jsou homogenně obloženy truhlářským dřevem bez suků. Veškeré rámy dveří a oken jsou skryté, dveře byly vybrány posuvné. Čistota prostoru tak není ničím narušena. Z úzké chodby v hlavní budově vedou dveře do jednotlivých ložnic a do koupelny se saunou. Každá z dětských ložnic má patrovou palandu pro návštěvy. Tato horská chata je pokračováním tradičního norského stavebnictví ve své jednoduché formě, v citlivém výběru materiálů a zejména v tom, jak je stavba citlivě zasazená do okolní krajiny a reaguje na její kontext.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA