REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Přestavba staré kamenné továrny na čokoládu v rodinný dům

Ve španělském městečku La Bisbal dlouhé roky chátrala továrna z konce devatenáctého století. Uprostřed staré zástavby plnila funkci zašlého skladu. Kamenná stavba ale měla jedinečný potenciál, který se rozhodli zužitkovat architekti ze studia Anna & Eugeni Bach. Pod jejich rukama se kamenná továrna na čokoládu proměnila v moderní rodinný dům. Třípodlažní budova s kamennou fasádou potřebovala radikální zásah. První patro tak nese masivní konstrukce z kovových nosníků. Zatímco kovové nosníky v přízemí drží originální katalánskou klenbu, v druhém patře jsou trámy dřevěné. Masivní trámy v podkroví zase nesou tíhu klasických keramických tašek na střeše.

Zázemí pro velikou rodinu

Průmyslová historie stavby zůstává stále patrná, přesto byl interiér uzpůsobený potřebám rodiny. První patro slouží jako společné prostory pro celou rodinu. Je tu veliká moderní kuchyň a prostor, který čeká na své zařízení a bude sloužit celé rodině k odpočinku. Francouzskými okny vejdete na dvůr, kde se našlo místo pro zabudovaný bazén. Původní schodiště bylo zachováno a na opačný konec budovy bylo přidáno nové schodiště, které umožňuje flexibilnější využití společných prostor i místností v patře. Jednotlivé pokoje byly vsazeny do stávajícího prostoru tak, aby byl zachovaný jednotný strop. Každý tak má dostatek soukromí, ale estetický zážitek z velkého kamenného interiéru zůstal zachovaný. Pod střechou je pak další kuchyně a možnost posezení v intimnějším prostoru. Středomořské podnebí dovoluje maximální využití dvora i terasy v prvním patře a exteriér tak plynule přechází do interiéru.
 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA