Propojením dvou bytů vznikl luxusní prostor

„Při výběru podlahy jsme vycházeli z původních parket, pouze jsme zvětšili jejich rozměr a pohráli si s atypickou skladbou. Dřevo je kromě chodby a koupelen na celé ploše bytu,“ popisují estetické prvky architekti z pražského studia SMLXL. Ve vstupní hale je použita betonová stěrka, která je ozvláštněna zlatou linkou, aby více korespondovala se starým pražským bytem. „Šedou stěrku pak doplňuje dřevěná vestavná skříň s atypicky profilovanými dveřmi. Díky této profilaci zanikají spáry mezi dveřmi a skříň tak působí jako obklad stěny. Ikdyž je strop ve vstupní hale kvůli technologiím hodně snížený, použili jsme na něj černou výmalbu. Chtěli jsme docílit zajímavějšího efektu při vstupu z haly do hlavního obytného prostoru, který tak působí mnohem větší a světlejší. Naopak hala se tím ještě více zútulnila. Stěny i strop jsou v hlavní obytné části pokryty jemnou stěrkou, která je strukturou podobná staré omítce. Vše je pak doplněno ještě o fabiony, které tvoří nenápadné zajímavé prvky na stěnách,“ vysvětlují autoři projektu způsob práce s materiály i barvami. 

 Stěny i strop jsou v hlavní obytné části pokryty jemnou stěrkou, která je strukturou podobná staré omítce.

Stěny i strop jsou v hlavní obytné části pokryty jemnou stěrkou, která je strukturou podobná staré omítce.

Kuchyň je srdcem bytu

Velkou část hlavního obytného prostoru zabírá kuchyně, která byla pro klienta nejdůležitějším prvkem. Protože velice rád vaří, je plně vybavena veškerými spotřebičemi a dostatečně velkou pracovní plochou. Nerezová část kuchyně přechází na ostrůvku v hliníková dvířka a část kamennou. Vysoké kuchyňské skříně jsou pak vloženy v nice a jejich dvířka přecházejí v obklad stěny, který navazuje na obklad ve vstupní hale. „Nika na drobné spotřebiče s další pracovní plochou se dá zavřít a celá tato část kuchyně je pak kompaktní a tvoří tmavě šedivý box, ve kterém je pak umístěna i toaleta a dveře do šatny. Ty jsou ve stejné profilaci, jako repliky původních dveří do dalších pokojů. Protože klient rád vaří, dalším jeho požadavkem byl velký stůl pro 10 lidí. Ten jsme zvolili z jednoho kusu dřeva. Vybrali jsme dub, který se dále domořil do tmavší barvy. Podnož je opět atypicky řešená a i zde jsme zvolili hrubou ocel,“ popisuje Ing. arch. Klára Valová
 

Nerezová část kuchyně přechází na ostrůvku v hliníková dvířka a část kamennou.

Nerezová část kuchyně přechází na ostrůvku v hliníková dvířka a část kamennou.

Velkorysé úložné prostory

Šatna je vybavena otevřeným úložným systémem, zrcadlovou komodou a několika dalšími zrcadlovými prvky. Jedním z nich jsou otočná kulatá zlatá zrcadla v prostoru a druhým velké ocelové zrcadlo. To je opřeno o stěnu, která je obložena ocelovými pláty, které jsou použity i jako obklad za postelí. S šatnou a ložnicí sousedí koupelna, která je oddělena pouze sklem. To je opatřeno folií s ombre efektem, aby do ní nebylo vidět, ale zároveň byla opticky spojena s okolními místnostmi.

Šatna je vybavena otevřeným úložným systémem.

Šatna je vybavena otevřeným úložným systémem.

Komplikace nakonec vytvořily zajímavý prostor

„Část stropu, která musela být kvůli technologiím a překladu dost snížena, jsme obložili keramickou dlažbou a ještě podtrhli LEDpásky. Původně nechtěný blok se tak stal zajímavým prvkem koupelny,“ popisuje architekta zajímavě řešenou koupelnu s atypickým volně stojícím 2-umyvadlem vyrobeným z corianu, které je navíc opět doplněno o zlatá kulatá zrcadla. „V tmavé koupelně je pak tento bílý prvek společně s volně stojící vanou, velkou dominantou. Ta je umístěna uprostřed místnosti a od sprchového koutu oddělena šedým sklem nepravidelného tvaru. Veškeré úložné prostory jsou pak skryté ve vestavné skříni obložené také keramickým obkladem. Ta se tak stává součástí stěny a nijak neruší.“

S šatnou a ložnicí sousedí koupelna, která je oddělena pouze sklem.

S šatnou a ložnicí sousedí koupelna, která je oddělena pouze sklem.

Prostor pro děti

Opačná část bytu je pak určena dětem. Dětské pokoje mají u sebe vlastní koupelnou, která je laděna do světlých tonů, doplněna tapetou s motivem velryby a nerez bateriemi ve zvláštním růžovém nádechu v kombinaci s klasickou nerezí. „I zde jsme dbali na dostatek úložných prostor. Výrazným prvkem bytu jsou vnitřní okenice, které jsme použili téměř u všech oken a slouží jako plnohodnotné zastínění i jako jemná dekorace.“

Dětské pokoje mají u sebe vlastní koupelnou, která je laděna do světlých tonů, doplněna tapetou s motivem velryby.

Dětské pokoje mají vlastní koupelnou, která je laděna do světlých tonů, doplněna tapetou s motivem velryby.

O autorech:
Smlxl je architektonické studio se specializací na návrhy a rekonstrukce rezidenčních projektů.
„Interiéry navrhujeme od dispozičního uspořádání a celkového konceptu, který vám ukážeme na
fotorealistické vizualizaci, přes stavební úpravy až po veškerý nábytek a doplňky. Protože úzce
spolupracujeme s vyzkoušenými dodavateli, tak vše, co si vymyslíme, jsme také schopni do
posledního detailu zrealizovat a tento detail si také ohlídat,“ říká Ing.arch. Klára Valová, majitelka
studia.


Foto: smlxl.cz