REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekonstrukce bytu pro mladou rodinu začala radikálním bouráním

„Byt měl původně trojktraktovou dispozici. Byla zde vstupní chodba, dva pokoje vlevo, dva vpravo. Podstřešní byt plný tmy, bez výhledů, vše se odehrávalo v uzavřených pokojích. Změna byla nevyhnutelná,“ popisují situaci, do které přišli, slovenští architekti ze studia Toito architekti. „Nejdříve jsme vytvořili 3D návrhy, které naznačily, jak bude rekonstrukce probíhat, ale až při samotném bourání vznikl finální návrh. Odstranění příček totiž přineslo celou řadu překvapení.

Živé rodinné centrum

„Změna dispozic ponechává soukromí v pokojích. Denní část s komplikovaným tvarem se mění na místo, které je plné zajímavých zákoutí s různými funkcemi,“ vysvětlují Toito architekti. „V denní centrální části dnes najdeme vstup, sociální zázemí, kuchyň a pracovnu, které jsou uprostřed. Po stranách je jídelna a TV místnost.“ Je zde vytvořené společné živé centrum, kde se odehrává veškerý rodinný život. Každý z pokojů má svůj šatník a také praktický nadsvětlík, který násobí denní světlo a zároveň pomáhá zachovat potřebné soukromí. „Provedení je střídmé. Interiér chápeme jako podklad pro bydlení, ne jeho cíl. Zbytek už necháváme na samotné rodině. Ponechali jsme odkryté konstrukce a spolu s použitými materiály má interiér lehce industriální atmosféru.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA