REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekonstrukce, která vznikala po mailech

Sedmdesátimetrový byt na pražském Žižkově vyžadoval kompletní rekonstrukci. „Klient nás kontaktoval z jeho tehdejšího zázemí v zahraničí se záměrem vybudovat domov v Praze. Osobně jsme se během navrhování a výstavby potkali 3 x. Poprvé v samotném bytě, poté při odsouhlasení výběru konkrétních materiálů. Jinak vše probíhalo za pomoci videokonferencí a e-mailové komunikace,“ vysvětlují architekti ze studia By architect.  Od února do června se podařilo byt nejen navrhnout, ale také zajistit výběrové řízení na dodavatele a kompletní rekonstrukci realizovat tak, aby se v létě klienti mohli nastěhovat. Do daného prostoru měli autoři projektu za úkol vměstnat bydlení pro mladou čtyřčlennou rodinu, dostatek úložných prostor, oddělenou kuchyň, velkou knihovnu, malý homeoffice a dvě WC.

Originální průhledy a tvary

Vzhledem k omezenému prostoru a možnostem panelákového bytu byla využita centrální pozice jádra pro snadné připojení potřebných instalací (2 x WC, další koupelnové armatury, kuchyně a pračky). V těsném kontaktu s koupelnami je navržena prostorná šatna. „Celé zázemí je tak zabaleno do oválu, vloženého do středu dispozice. Nacházíme se uvnitř nebo venku, vnímáme konvexnost, či konkávnost křivek, které tak dodávají příjemnou měkkost i obytným místnostem. Kruhové motivy pak v drobných detailech prochází celým interiérem. Důležitým prvkem jsou průhledy dispozicí, jak příčné vedené zázemím, tak podélné, které nabízí možnost vnímat oba konce bytu a pohyb obyvatel i denního světla po celém interiéru. To se díky uspořádání dostává do míst, kam dříve nemělo přístup, např. do komunikace, která je spojkou z obytného prostoru do dětského pokoje,“ vysvětlují architekti. Jednotlivá místa jsou tak jasně definována a zároveň zcela přirozeně propojena, čímž byt získává vzdušnost v obytných i obslužných prostorech a průchodnost, která byla nedílnou součástí zadání.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA