Rodina nechtěla bourat a tak raději přistavovali

V rakouském Klosterneuburgu se na 200 m² odehrává zajímavý dialog mezi starým a novým, o který se postarali architekti ze studia Smartvoll. „Přidávání místo bourání se stalo naší mantrou, protože jsme za každou cenu chtěli původní objekt zachovat,“ vysvětluje Dimitar Gamizov. „Snažili jsme se vytvořit jakési centrum, které nebude pouze pohodlné, ale budete se zde cítit jako doma,“ dodává. Vedle starého původního domu tak vznikly rovnou tři různé prostory. Ve „věži“ jsou čtyři dětské pokoje, následuje budova s obývacím prostorem a jídelna, ze které je možné vyjít na obě části zahrady. „Rádi dáváme jednotlivým pokojům radikálně odlišné vlastnosti: Obývací pokoj se dívá přímo do vinic, dětská věž má výhled do údolí a malá snídaňová terasa zdraví sousedy na jihovýchodě. Můžete procházet jednotlivými místnostmi a objevovat stále nová zákoutí. Je tu spousta míst, kam se schovat a nikdo vás nebude rušit, současně i dostatek prostoru pro společné chvíle.“

Foto: Dimitar Gamizov, smartvoll.com

Stará budova přímo navazuje na novou

Srdcem budovy je jídelna, která spojuje jak jednotlivé budovy, tak i přední i zadní část zahrady. Na původní budovu tak navazují tři moderní dřevostavby. Ve starém domě je ložnice rodičů, pracovna a v přízemí praktická prostorná kuchyně. Je tak v bezprostřední blízkosti s novou jídelnou a je srdcem celého objektu, tak jak bylo ve starých stavbách zvykem. Dochází tak k živé výměně mezi starým a novým, stejně tak jako se děti majitelů pomalu osamostatňují. „Úzké propojení mezi interiérem a exteriérem, velkorysé výhledy i jasně omezené prostory, to všechno se v projektu neustále opakuje,“ vysvětluje Christian Kircher ze společnosti smartvoll Architekten.
 

Foto: Dimitar Gamizov, smartvoll.com