Stará stodola na kopci dostala druhou šanci

Po sezonním bydlení se architekti Radka a Jakub Valovi poohlíželi dlouho. „Máme malý podkrovní byt, kde je v létě nesnesitelné horko i pro nás, natož pro naše psy, takže jsme několik let hledali bydlení na teplé měsíce.“ Na jednom z jejich pátracích výletů objevili starou stodolu na kopci s překrásným výhledem do údolí a v tu chvíli bylo jasno. Uchvátilo je nejen umístění, ale i to, že se stavba nachází prakticky už na horách, takže tu žádné velké vedro nehrozí žádný měsíc v roce. „I když nám předchozí majitel několikrát nabízel, že stodolu není problém zbourat, hned jsme to důrazně odmítli,“ smějí se.

Pro rekonstrukci se Valovi, kteří jsou také majitelé a vedoucími architektonického studia OOOOX inspirovali spolkem Heritage Barns, který se prodejem a opravami nevyužívaných hospodářských stavení dlouhodobě zabývá. Rozhodli se tak zachovat co nejvíce z původní podoby a zároveň budovu uzpůsobit současným požadavkům. Nově tak má stodola dva vstupy, velkoformátová okna, ložnici se zbytkem interiéru spojuje lávka a teplo z kamen tu akumuluje vyzděná příčka, do které se rovnou schovala i kuchyně. Oproti jejich menšímu pražskému bytu působí víkendová stodola velmi vzdušně také díky tomu, že jedinou uzavřenou místností je tady koupelna.

Fotografie: Martin Zeman