Chatu chtěli rozšířit, při té příležitosti ji komplet opravili

V turistické oblasti Saint Donat uprostřed nádherné přírody kanadského Quebecu najdeme klasickou dřevostabu, typickou pro zdejší stavitelství. Byla postavená už před padesáti lety a některé její části potřebovali radikálnější zásah. Majitelé proto oslovili architekta Cardina Juliena, který dostal za úkol navrhnout úpravy v interiéru i exteriéru. Stavbu pak rozšířil o praktickou garáž a částečně prosklený domek sloužící jako místo pro odpočinek

Foto: Olivier Blouin

Přístavbu propojili s původní budovou

Chalupa potřebovala patřičné úpravy, aby byla pohodlná jak v létě, tak také v zimě, která tu umí být vskutku drsná. Bylo nutné zvýšit energetickou účinnost budovy. Proto byly vyměněny dveře a také okna včetně prosklených průčelí. Díky tomu je v domě dostatek denního světla. Byla instalovaná i energeticky úsporná svítidla. Pomohla také izolace fasády a její nový rovnoměrný nátěr. Na 280 m² obytné plochy jsou použivány jednoduché geometrické tvary, kvalitní dřevo, kámen typický pro tuto oblast, sklo a ocel. Cílem bylo, aby měla stavba po rekonstrukci stejné vyznění jako původní konstrukce. Nová garáž i veranda jsou proto opticky propojené s původní budovou. Modernizovaná byla také kuchyně a jednoduché ložnice se dočkaly nového pohodlného vybavení v rutikálním stylu