REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Střídmý, vzdušný a velkorysý dům v Petrovicích

Vilu v Petrovicích najdeme v blízkosti vodní nádrže Hostivař, je zasazena do relativně malého rovinatého pozemku vilové čtvrti. „Velikost pozemku vynahrazuje prostorná krytá terasa a obývací místnost spojená s kuchyní a jídelnou. Zde tráví čtyřčlenná rodina většinu času. Tento prostor plynule navazuje na trávník a bazén s pobytovou terasou. Tato centrální část zahrady je obklopena keři a vyšší zelení a působí tak příjemně soukromým a klidným dojmem,“ popisjí autoři projektu z ateliéru Labor 13. V přízemí domu se mimo hlavní obytnou místnost nachází vstup, šatna, technické zázemí, pokoj pro hosty s koupelnou a ložnice pro rodiče s vlastní koupelnou a šatnou. Velkoryse řešené úložné prostory v celém domě doplňuje i prostor pod schodištěm. „Horní podlaží je určeno pro dvě dospívající dcery, které mají k dispozici oddělené pokoje s vlastní koupelnou a šatnou. Společná obývací místnost je z rozdělena schodištěm na část pro relaxování a část pro fitness. Obývací místnost v druhém patře je propojena velkým prosklením se střešní zahradou, která slouží pouze dcerám a přímo vyzývá k meditaci a pozorování noční oblohy.“

Nechybí sauna ani zahradní domek

Vilu doplňuje zahradní domek se saunou, na který navazuje venkovní betonová terasa s bazénem. Ta momentálně slouží jako studovna pro obě dcery. Večer se toto místo promění na místo setkání celé rodiny a jejich přátel. Nepostradatelná je i zahrada v zadní části domu. Je do ní přímý vstup z jídelny a jsou zde vysázeny ovocné keře, stromy a umístěny truhlíky s bylinkami. Prostor může sloužit například i k sušení prádla a dalším provozním činnostem. „Dům je řešen střídmě, vzdušně, velkoryse. Při návrhu jsme kombinovali přírodní materiály jako je travertin, dřevo, beton a bílé lakované plochy. Zahradní domek navazuje na řešení zahrady a je pojat ještě přírodněji - je obložen kamenem, který se projevuje v exteriéru i interiéru a je doplněn drásaným masivním dubem a nerezovou pracovní plochou a obkladem v malé kuchyňce. Na podlaze je položena dlažba betonového vzhledu, která navazuje na velkoformátové betonové desky terasy usazené v trávníku a nerezový bazén.“


autor: Ing. arch. Martin Vomastek, MgA. Albert Pražák, Ing. Jiří Bardoděj / www.labor13.cz / dodavatel: DSK Praha 

plocha pozemku: 1228 m2 | zastavěná plocha: 369 m2 | užitná plocha: 346 m2 + terasa 204 m2 | obestavěný prostor: 1952,5 m3

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA