Torzo stodoly posloužilo jako kulisy pro dům za minimum nákladů

V drsné krajině Českého středohoří vznikl konceptuální projekt rekreačního, celoročně obývatelného objektu. „Projekt nazýváme konceptuálním, protože jsme tuto stavbu použili a nadále používáme jako experimentální prostor, na kterém si ověřujeme některé architektonické a prostorové výzvy,“ vysvětluje Albert Pražák ze studia LABOR13. „Snažili jsme se, aby náklady na stavbu byly zcela minimální a současně jsme maximálně využili místní materiální a lidské zdroje.“ Hlavní myšlenkou je otevřený prostor, který zcela ruší hranice mezi exteriérem a interiérem. Přitom je zachované pohodlí a potřebný komfort pro obyvatelé jednoduchého domku

Malý mezonetový byt mohli podnájemníci upravit podle svého přání

Foto: LABOR13

Skromné ale přitom pohodlné bydlení

„Chtěli jsem, aby byl domek pro jeho obyvatele maximálně komfortní a pohodlný, měl zkrátka vše nezbytné. Zároveň aby nebyl tento komfort v žádném směru přehnaný a šel ruku v ruce s udržitelným životním stylem. Hledali jsme proto nějakou ideální hranici,“ popisuje Albert Pražák. Pro realizaci stavby byl vybrán pozemek bývalé stodoly. „Z estetických důvodů jsme se rozhodli torzo ponechat a stavbu do něj integrovat. Vznikla tak kompozice polootevřeného dvorce s čelně umístěným objektem obytné části. Jednoduchá novostavba je od severu chráněna původní masivní kamennou stěnou, jež spoluvytváří jakési vstupní závětří objektu. Objekt sám je zcela otevřen, prostřednictvím pěti vrat, do prostoru vymezeného zbývajícími zbytky obvodových zdí stodoly. V tomto prostoru je tak jasně definována soukromá zahrada objektu, vymezená vůči okolní divoké vegetaci.“

Ke starému domu citlivě přistavěli místnost na čtení

Skromné ale přitom pohodlné bydlení. 

Autoři projektu: LABOR13, Albert Pražák, Martin vomastek, Jiří Bardoděj

Dům je možné celý otevřít

Díky možnosti otevření celé jižní fasády objektu je možné pobývat venku a přecházet volně zase do interiéru domu. „V případě uzavření jižní fasády do interiéru proudí dostatek světla a slunce velkokapacitním západním oknem. Zároveň tak nedochází k přehřívání interiéru stavby vlivem jižního slunečního záření.“ Celá stavba byla realizována z místních zdrojů. Ať už se jedná o dřevo nebo o recyklovaný materiál z původní stodoly.  V blízké budoucnosti je v plánu dosažení vlastní energetické soběstačnosti. Už nyní má dům vlastní studnu a čističku, přibudou fotovoltaické a solární panely.

Odhalené cihlové zdi vytváří v interiéru nezaměnitelnou atmosféru