REKLAMA
REKLAMA

Elegantní rekonstrukce vršovického bytu

Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z 0,5 Studia už mají za sebou nejednu rekonstrukci v historických domech a tak se na ně s důvěrou obrátil majitel bytu v pražských Vršovicích. Byt se nachází v pozdně funkcionalistickém domě z 30. let a jeho přednostmi je vedle zachovalých detailů i působivý výhled na panorama Prahy skrze typická pásová okna.Architekti měli navrhnout celkovou rekonstrukci devadesátimetrového bytu a změnit jeho dispozice z  2+1 na 2 kk. „Jádrem bytu se měl nově stát světlý obývací pokoj propojený s kuchyní, u kterého byl kladen důraz na jeho elegantní vizuální propojení s ložnicí v zadním traktu. V neposlední řadě bylo pro klienta důležité vytvořit reprezentativní prostor pro sbírku obrazů a předmětů z cest,“ vysvětlují autoři projektu, pro které bylo důležité vyzdvihnout historii domu a propojit staré prvky s těmi novými. Právě proto jako podlahovou krytinu vybrali klasické parkety, zatímco v koupelně a na toaletě byla jak na podlahu, tak na stěny použitá stěrka. „Ke sjednocení došlo i v případě osvětlení a radiátorů, na vestavěný nábytek pak bylo použito dubové dýhy a bílé barvy,“ doplňují architekti. 

Špičkově zrekonstruovaný secesní byt v moderním skandinávském stylu

Dostatek úložných prostor a veliká knihovna

Ze společných prostor domu vstupujeme do bytu skrze vstupní halu s výrazným křížovým osvětlením, kde se nachází také integrovaná šatní skříň s úložnými prostory a knihovnou. „Důležitým prvkem jsou interiérové dveře od firmy Dorsis. Dveře, které vedou z haly do skladu, na toaletu a do koupelny, splývají se stěnou díky skrytým zárubním. Naopak dveře vedoucí z haly do ložnice a obytného prostoru jsou akcentovány černým kovovým orámování vedoucím až ke stropu.“ Jádro bytu tvoří obývací pokoj, kam vejdete přes dvoukřídlé pivotové dveře vyrobené přímo na míru tomuto bytu. Díky propojení původně oddělených místností vznikl velkorysý třicetimetrový prostor. „Na vestavnou kuchyni s minimem detailů navazuje jídelní prostor se stolem Javorina, doplněným o historické židle z ohýbaných trubek. Pohovka v prostoru od firmy MM interier z kolekce Systemi je orientována ke stěně s projekcí a zároveň k jídelnímu stolu. Sezení je navíc zdůrazněno výrazným kruhovým stropním osvětlením s regulací svítivosti. Obytnou část kompozičně uzavírá přízemní podélná komoda, na které jsou vedle zvukové techniky vkusně prezentovány i suvenýry z cest,“ popisují architekti z  0,5 Studia. Prostorově skromná ložnice je orientována do klidného vnitrobloku a její součástí je šatna se skládacími dveřemi. Ložnici dominuje postel od firmy Javorina. I když se jedná o menší byt, díky promyšlenému přístupu architektů poskytuje svým obyvatelům odpovídající komfort. Výsledné vzdušné atmosféry dosáhli architekti především díky působivým průhledům skrze místnosti.

Velkorysý rodinný byt z přelomu století dodává klasice moderní šmrnc

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA