REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Využili neforemné šikminy i nepraktické rohy

Dvoupodlažní byt najdeme v centru norského Osla. Prostory dřív sloužily jako společenská kulečníková místnost. Dům postavený v roce 1899 byl na bytové prostory převedený až ve 30. letech a místnosti byly necitlivě rozdělené na neforemné kumbály. Do rozsáhlé rekonstrukce se pustili architekti ze studia Mork Ulnes Architects. Jejich úkolem bylo vymyslet, jak nově přebudovat prostory tak, aby byl vyhovující potřebám mladé rodiny. Současně se snažili zachovat vzdušnost prostoru a jeho jedinečnou atmosféru.
 

Hodně se bouralo i stavělo

První patro bytu se architekti rozhodli využít pro společné prostory rodiny. Prostor zcela otevřeli, oddělili pouze koupelnu, praktickou šatnu a komoru. Na jednom jediném místě tak najdeme moderní kuchyni, jídelnu a obývací pokoj. Kuchyňská linka je zcela nenápadná v jednoduchém bílém designu. Díky bílé výmalbě a bíle natřeným parketám je interiér bytu světlý a vzdušný. Bílé kulisy dávají vyniknout několika výraznějším barevným solitérům, kteří majitelé pořídili hlavně v bazarech a zdi zdobí zajímavé obrazy. Podkroví se pralo s nedostatkem světla. To se rozhodli architekti vyřešit tak, že ložnici rodičů i dětský pokoj oddělili skleněnou přepážkou, která denní paprsky propouští. Obě ložnice mají také praktická střešní okna, která dokážou čelit i tmavým skandinávským zimám.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA