REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Za černou fasádou z opálených prken se skrývá prostorný interiér

Dům podle návrhu architektů Pavla Nového a Víta Svobody (0,5 Studio) v Zadní Třebani vyniká svojí černou fasádou z opálených prken. Je zasazený ve vzostlé zahradě a jeho interiéry disponují prostorovým komfortem a funkčně vyřešeným provozem. Architekti se při navrhování museli řídit regulací obce, která předepisovala sedlovou střechu a dvě obytná podlaží. V realizovaném návrhu vede vrchní hrana střechy mezi štíty diagonálně, což dodává domu dynamický tvar. Spolu s volnou kompozicí oken, která se nedrží žádného pevného rastru ani velikosti, tak vypadá z každého úhlu jinak. Při pohledu zvenku nelze s jistotou říci, jak jsou uvnitř poskládaná patra a místnosti. „Dřevěná fasáda je zpracována tradiční japonskou metodou Shou-sugi-ban, která využívá ohně ke konzervaci dřeva proti povětrnostním podmínkám, dřevokaznému hmyzu a houbám. Opalování prken k obložení domu prováděl investor sám. Prkna byla po třech spojována do komínu a dávána nad oheň. Po plném ohoření byla polita vodou a následně napouštěna lněným olejem,“ popisují autoři projektu.

Dostatek místa k životu, který není zahlcený věcmi

Dům o půdorysu obdélníku je situován v horní části svažitého pozemku bývalého sadu, schovaném za starou zdí. Vzrostlá zeleň a minimální úprava terénu dopomohly dojmu, že dům působí, jako by zde stál odjakživa. Díky práci se svažitým terénem je dům v přízemí výškově členitý a v patře příjemně prostorný. „Na velkorysý vnitřní prostor má vliv i promyšlené členění interiéru a dobře vyřešené úložné prostory. Tento přístup umožňuje obyvatelům dostatek místa k životu bez zahlcení věcmi denního použití,“ vysvětlují  architekti z 0,5 Studia. „Hlavní vchod je umístěný v nejvyšším bodu pozemku a vede do zádveří se šatnou. Z něj lze vstoupit do malé pracovny, určené i k přespání hostů. Na zádveří navazuje krátká chodba podél schodiště, ústící do obytného prostoru. Zde je i toaleta spojená s technickou místností. Pod schodištěm do druhé patra je integrován příruční sklad pro kuchyň.“

Jádrem celého domu je obytný prostor orientovaný do zahrady. Architekti využili výškového rozdílu svažitého terénu a kuchyň navrhli jako velící můstek nad obytným prostorem, který klesá o několik schodů níže a otevírá se velikým oknem do vzrostlé zahrady. V druhém patře se nachází ložnice, dva dětské pokoje a koupelna. Díky diagonálnímu hřebenu vzniklo nerovnoměrně vysoké podkroví, což umožnilo velkorysé výšky stropů v ložnici a v půdorysně skromných dětských pokojích integrovat rozměrné patro pro spaní. Motiv dřeva se objevuje i v koncepci interiéru. Podlahy jsou z dubových prken, povrchy stěn ze smrkových palubek s bílou lazurou. Nábytek navrhli architekti z březové překližky. Kontrastně k dřevu je pak zvoleno černé vybavení: dveře, okna, osvětlení, vypínače, zábradlí a další prvky. „Pro náš atelier byla radost spolupracovat s osvíceným investorem, který sám přicházel s inspirativními požadavky a část domu realizoval svépomocí. Mohl tak vzniknout kvalitně vyřešený a dobře fungující dům, který díky své fasádě působí ve vzrostlé zahradě jako by zde stál již po desetiletí, což ho odlišuje od ostatních domů v jeho okolí,“ pochvalují si architekti. 

Dům s fasádou z opálených prken
Info ikona
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA