Obilné silo z roku 1955 proměnil architekt v útulný byt

Mohlo by se zdát, že silo se nachází uprostřed ničeho, ale ve skutečnosti leží téměř v centru Phoenixu, hlavního města Arizony a nedaleko zdejšího nejvyššího mrakodrapu. Tato lokalita je opravdu speciální, protože je obklopena původním pozemkem se vzrostlými stromy, což je ve vyprahlém pouštním městě vzácné. Půdorysná plocha bytu, vytvořeného ze starého sila, je něco málo přes třicet čtverečních metrů, přesto se sem pohodlně vešla obytná místnost s kuchyní, spací patro s vestavěnými skříněmi, ke kterému se dostanete po subtilním kovovém točitém schodišti a plně vybavená koupelna. 

Zajímavým prvkem jsou na zakázku dělané posuvné prosklené dveře, které zabírají čtvrtinu obvodu celého sila a pouštějí sem tak dost světla. Vlastně skoro všechno vybavení muselo být dělané na míru kruhovému prostoru, ať už jde o kuchyňskou linku nebo pohovku, která rovněž kopíruje zaoblenou stěnu. Z původního sila Christoph zachoval několik určujících prvků, hlavně vnější plechové opláštění a betonovou podlahu. Zajímavě si poradil s klimatizací – navrhnul systém trubek, zabudovaných do pláště budovy tak, aby nezabraly žádné místo navíc. Vzduch je jimi vháněn do suterénu, kde se ochladí a vrací zpět. Uprostřed horkého města tak staré silo nabízí nečekané osvěžení.

Foto: Mark Lipczynski a Matt Winquist | Kaiserworks.com