Letní kuchyně keramičky Zuzany voní venkovem

Pozemek za polovinou baťovského dvojdomku v městečku na Vysočině by nejspíš nebyl snem každého novopečeného majitele nemovitosti. Zarostlá, úzká a dlouhá zahrada, jejíž zadní část se navíc příkře svažuje a vysokým porostem se tu prohání párek slepic po původních majitelích. Nemluvě o samotném domku, který zoufale potřeboval rekonstrukci. Rostislav a Zuzana Morkusovi v obojím ale viděli výzvu. Pozemek koupili v roce 2006, následující rok probíhala základní přestavba a další čtyři roky neúnavně a vlastními silami pracovali na zařízení interiéru i dvorku tak, aby vyhovoval teď už čtyřčlenné rodině. Po dalších čtyřech letech přišla konečně na řadu vytoužená venkovní kuchyně. Zuzana, keramička, milovnice anglického venkova a blogerka, si vše do detailu předem promyslela. V místě, kde stávaly podivné dřevěné kůlničky, zůstala podlaha ze starých půdovek. Kolem ní nechala vyhloubit a vybetonovat základy pro cihlové zídky, které dnes tvoří obvod kuchyně a zároveň jsou v nich vestavěné záhony i otevřené ohniště. Shora kuchyni zakryli jednoduchou, na bílo natřenou pergolou.

Na bílo Morkusovi natřeli i zadní stěnu, která zároveň pozemek dělí od sousedního. Sami také přimontovali pracovní desky, postavili do kuchyně starou kredenc a pověsili na zeď rám okna se zrcadlem i původní poličku na hrnky. Pak osadili gril a postavili malou pec na pizzu. Do velkého prostoru pod pergolou se vešel i jídelní stůl, kolem kterého se pohodlně usadí půl příbuzenstva. Při slavnostních příležitostech na něj paní domu prostírá paličkovaný ubrus a do mís i na talíře prostírá dobroty vytažené nejen z pece. A díky tepanému lustru se hosté zdrží klidně dlouho do noci. Skříňky a poličky, stejně jako velký závěs na hrnce, blogerka postupně zabydlela úlovky z aukčních webů, půd i památečními kousky. Všudypřítomný modrý smalt navíc dává kuchyni středomořský nádech a zve k letnímu posezení snů.

Tento článek jste si mohli přečíst v časopisu Marianne Bydlení č. 2018/07.