REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moderní přístavba k budově z konce 18. století boří veškeré stereotypy

Je to už bezmála 18 let, kdy se architekt Piers Taylor rozhodl přistavět ke staré budově z 18. století bydlení pro svou rodinu. Veliký lesní park o rozloze 100 akrů byl zcela odříznutý od civilizace. Taylor při stavbě musel nosit veškeré materiály 600 metrů po strmé lesní cestě. Tento původní dům brzy po dokončení získal ocenění AJ Small Projects. Okolní lesy záhy zaplnily menší projekty Pierse Taylora. Své místo tu například našel ateliér jeho architektonického studia, které se nese název Invisible Studio. Po téměř dvaceti letech ale přestala stavba svého majitele těšit a rozhodl se ji znovu přebudovat. Cílem rekonstrukce bylo především to, aby budova o obytné ploše 600 m² dokázala využít veškeré dostupné moderní technologie k tomu, aby byl provoz domácnosti maximálně ekologický.

Nové stěny i izolace

Taylor si přál opravit začátečnické chyby a zdokonalit použité technologie. Pustil se tedy do výměny izolací a vzduchotěsnosti s cílem, aby byl dům co nejvíc autonomní. Taylor odstranil a vyměnil podlahy, stěny, střechu a výrazně omezil zasklení budovy. Díky tomu nedochází k tak markantním ztrátám tepla. Ponechal neporušený dřevěný konstrukční rám. O vytápění se stará kotel na biomasu, který je poháněný odpadním dřevem z okolních lesů. Stará se jak o teplo, tak o ohřev vody. Elektrické podlahové vytápění je propojeno s fotovoltaikou na střeše se záložním akumulátorem. Tento dům v jihozápadní Anglii dokazuje, že citlivé moderní stavby mohou být soběstačné, nadčasové a vkusné.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA