REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Proměna zchátralé půdy v romantické podkroví

„Od roku 2016 opravujeme prvorepublikovou vilku z roku 1933 ve Staré Huti u Dobříše, kterou fanoušci sociálních sítích znají jako Atelier Můj Domov,“ vypráví Pavel Černý, který zde žije společně s partnerem Robertem a ohaří smečkou Brianem a Annie. „Rekonstruovali jsme v podstatě celý dům. Byl sice plně funkční, ale nevyhovoval našim požadavkům a představám. Stejně tak to bylo i s podkrovím, do kterého jsme se pustili letos.  Byla zde malá chodba navazující hned na schodiště, dva pokoje a několik malých půdiček, které byly nevyužité, a proto jsme chtěli celý prostor propojit a otevřít. Nejhorší na tom všem bylo asi vybourání příček a rozrytí podlah a vynošení veškeré té škváry a sutě. No a jelikož od léta byla hotová nová fasáda, nezbylo nic jiného než vše v kyblících růčně po schodech odnosit rovnou do kontejnerů,“ vzpomíná Pavel.
 

Hotovo za pár týdnů

Rekonstrukce byla velmi rychlá, díky tomu, že jsme jednotlivé kroky dobře naplánovali a navazovali na sebe.  Když se cely proces rozjel, nic nás v podstatě nezaskočilo. Vlastně ano. Náš původní truhlář nám nemohl vyrobit nové schodiště, tak jsme narychlo sháněli nového, což se naštěstí podařilo. Takže od prvního kopnutí bylo hotovo za 7 týdnů,“ popisuje Pavel. V podkroví vznikla malá koupelna, malá šatna a jedna veliká ložnice s pracovnou. „Kdyby někdy bylo potřeba, dá se podkroví přepažit na dva pokoje.“

Všechno nové

„Nejdřív bylo potřeba cely prostor vybourat, otevřít a vyčistit. Protože jsme chtěli otevřené podkroví až do samotného krovu, musel se vybourat i heraklitový strop. Kromě nove elektroinstalace, vody, topeni a střešních oken, bylo nutné i vyrovnat podlahu.“ Rekonstrukce domu probíhala svépomocí, kdy Pavlovi pomáhal jeho tatínek. Podkroví dostal na starosti šikovný soused se dvěma kolegy a na majitele zbyl úkol vybrat potřebné materiály, obklady, nábytek a naplánovat finální vzhled interiéru. „Naplánoval jsem si, že budou nahoře dvě komody. Ty se ale nevytočily na schodišti. Neuměl jsem si bez nich podkroví představit, tak jsme je nakonec tahali přes střechu zimní zahrady. Těžko říct, jaký styl bydlení jsme zvolili. Miluju venkovský, skandinávský, industriální, vintage tak asi z každého něco. Každopádně v celku to na nás působí velmi útulně, čistě, vzdušně a je nám tu hezky.“

 

instagram.com/ateliermujdomov

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA