REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Starou francouzskou farmu přestavěli na místo s přírodní klimatizací

Architekti ze studia Collectif Encore na ploše 220 m² popustili uzdu fantazii. Zamilovali se do oblasti Labastide Villefranche, na okraji francouzského Baskicka, kde našli hroutící se zemědělskou budovu. Zvenčí vypadala budova jako klasický kamenný statek. Jaké bylo překvapení, když poprvé vešli dovnitř a čekali klasický temný interiér. Místo toho našli zhroucenou střechu a v centrálním prostoru vyrostl les a místo hlavní obytné místnosti byla klasická lesní mýtina. „Rozhodli jsme se, že nezměníme nic,“ vzpomínají. „Dům se stal jakýmsi manifestem našeho přístupu k prostoru, krajině, způsobu života a pocitu svobody.“

Atypický prostor s otevřenou střechou

„Rozhodli jsme se, že necháme řadu věcí neměnných. Tento dům neslouží jen lidem, ale také ptákům, květinám a rostlinám. Neustále se mění v průběhů hodin, dnů a ročních období.“ Největším oříškem bylo vyřešit tepelné zdroje tak, aby byl dům obyvatelný celoročně. Slunce v zimě ohřívá kamenné zdi, které dokonale izolují a tepelné čerpadlo vzduch/voda rozvádí teplo do podlahové topení. Dům přirozeně dýchá. „A v létě? Loni v červnu, když byla ve Francii vlna veder, se návštěvníci domu ptali, zda je tu klimatizace, protože v domě byl neustále příjemný chládek. To je právě to kouzlo kamenných zdí.“ Místo vytváření příček a stavění drahých otvorů nechali architekti prostory tak, jak byly. „Tím, že necháme dům, jak byl, objevujeme každodenní život, který bychom si sami nemohli vymyslet. Koupelna o rozloze 25 m² již není pouze koupelnou, stává se z ní knihovna, obývací pokoj, herna nebo cokoli jiného chcete.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA