Jak na letní kuchyni? 8 kroků k dokonalosti

1. Najděte nejlepší místo

Někde se jediné vhodné umístění přímo nabízí, jinde máte možnost výběru. Letní kuchyně by měla být těsně u domu, ideálně u vstupu do zahrady. Nejlépe vám bude v chráněném koutě – před větrem, deštěm i pohledy okolí, abyste nestolovali s pocitem, že vám sousedé nebo kolemjdoucí koukají do talíře. Myslete i na to, kam půjde kouř z grilu nebo krbu, zda nebude stoupat sousedům rovnou do okna. Vždy je lepší se s nimi předem domluvit. Zjistěte také, zda lze na místě vybudovat základy či přivést vodu a elektriku.

Kouř z grilu může obtěžovat sousedy. Při plánování kuchyně na tp myslete. Foto: Big Green Egg

Kouř z grilu může obtěžovat sousedy. Při plánování kuchyně na to myslete. Foto: Big Green Egg

2. Plánujte pečlivě

Postupujte stejně jako u klasické kuchyně: promyslete si, jaká jídla nejčastěji vaříte, bez jakých spotřebičů se neobejdete a jak na sebe budou jednotlivé úkony navazovat, aby bylo vše po ruce. Lepší představu si můžete udělat s online plánovačem. Věděli jste, že existují i programy přímo pro venkovní kuchyně? Zdarma a online je nabízí na svých stránkách někteří výrobci, třeba na Gensuncasual.com. Navržení teras jako celku umožňuje volně dostupný program Room Arranger nebo Smart Draw. A vždy to jistí tužka a kostičkovaný papír!

3. Příprava stavby

Spočítejte všechny plochy včetně podlahy, pracovní desky, korpusu kuchyně a zastřešení, podle nichž sepíšete seznam materiálu – nezapomeňte na spojovací materiál, nátěry, nářadí a další nutné vybavení. K částce přidejte zhruba deset procent jako rezervu. Z výpočtů si pak snadno odvodíte rozpočet. Pokud nestavíte svépomocí, přidejte ještě odměnu pro řemeslníky a můžete začít. Vhodný čas na stavbu kuchyně je kdykoliv od dubna do září.

Hlavně u stavby velké zděné kuchyně, doplněné pergolou nebo dalšími zahradními stavbami je potřeba si dobře spočítat materiál, vytvořit si reálný rozpočet a objednat si řemeslníky tak, aby na sebe jednotlivé fáze stavby hladce navazovaly. Foto: Ciaobellainteriors.net

Hlavně u stavby velké zděné kuchyně, doplněné pergolou nebo dalšími zahradními stavbami je potřeba si dobře spočítat materiál, vytvořit si reálný rozpočet a objednat si řemeslníky tak, aby na sebe jednotlivé fáze stavby hladce navazovaly. Foto: Ciaobellainteriors.net

4. Z čeho stavět?

Moderní kuchyně může mít povrch z betonové stěrky nebo nerezu či pozinku, který ani po letech neutrpí újmu. Pokud toužíte po patině či venkovském stylu a kuchyň máte pod střechou, nebojte se ani dřeva – konstrukci kuchyně klidně postavíte i z odolných modřínových terasových prken. Stačí je jen ošetřit napouštědlem proti dřevokaznému hmyzu nebo natřít. Pro pracovní desku volte nerez, žulu nebo velkoformátovou keramickou dlažbu s minimem spár.

5. Přiveďte vodu

Voda a odpad není nutností, ale zjednoduší přípravu jídla. Nemůžete-li prodloužit rozvod z domu, zvažte alespoň dřez a nad ním zásobník s kohoutkem. Opláchnete tak zeleninu, umyjete ulepené ruce a vodu, kterou vypustíte z dřezu do konve, využijete na zalévání. Jestli nebudete odvádět odpad do kanalizace, můžete využít barel, který proděravíte a zakopete. K němu dovedete trubky s odpadem, voda se vsákne do okolní půdy a v suchu vám zavlaží stromy a keře.

Pokud můžete do venkovní kuchyně přivést vodu, odpad i elektriku, je to ideální stav. Foto: Cathoward Design

Pokud můžete do venkovní kuchyně přivést vodu, odpad i elektriku, je to ideální stav. Foto: Cathoward Design

6. Zázemí v domě

Starší domy, hlavně ty řadové, mají východ do zahrady ze suterénní místnosti. Je-li to váš případ, letní kuchyni si zřiďte rovnou tam. Budete tak mít vše pod střechou a kvůli každému ubrousku se zbytečně nenaběháte. Venku tak může stát jen samotný gril a vy si tu jídlo připravíte klidně i v zimě. V domě je také jednodušší přivést na místo vodu nebo elektriku. Nezapomeňte na posezení uvnitř, které oceníte v chladnějších časech, obzvlášť pokud pořídíte plynové či elektrické sálavé topidlo.

Nemáte rozpočet na velkolepou, plně vybavenou zahradní kuchyni? Nevadí, s trochou šikovnosti zvládnete zrecyklovat třeba starý příborník nebo pojízdný stolek! Stačí ho přistavět ke grilu jako odkládací a přípravnou plochu. I za málo peněz se dá udělat hodně parády! Foto: Potterybarn.com

Nemáte rozpočet na velkolepou, plně vybavenou zahradní kuchyni? Nevadí, s trochou šikovnosti zvládnete zrecyklovat třeba starý příborník nebo pojízdný stolek! Stačí ho přistavět ke grilu jako odkládací a přípravnou plochu. I za málo peněz se dá udělat hodně parády! Foto: Potterybarn.com

7. Pod střechou

Výběr vhodné krytiny na zastřešení terasy či pergoly záleží na vašem očekávání. Klasické střešní tašky vydrží nejvíc, ale nepropouští světlo a je potřeba počítat s jejich velkou vahou při stavbě konstrukce. Na prosvětlenou pergolu lze použít polykarbonátové desky (od 200 Kč/m²), plexisklo (od 400 Kč/m²) nebo průhledné PVC desky (od 200 Kč/m²). Jestliže není kuchyně součástí zastřešené terasy, nechte si vyrobit alespoň stříšku nad topeništěm grilu nebo ohniště, případně kupte gril s poklopem.

8. Myslete na bezpečnost

Největší rizika na zahradě? Kromě bazénu je to právě oheň! Malé děti se připletou všude a rády si na vše sáhnou. Konstrukce grilu by tak měla být stabilní, s topeništěm chráněným okolní deskou. Nezatápějte benzínem ani podpalovačem na bázi ropy, který páchne a vydává mnoho spalin. Použijte gelový na přírodní bázi (nejčastěji destilát z brambor), nepřiživujte jím ale oheň – právě náhlé masivní vzplanutí gelu přilívaného do ohně má za následek mnoho ošklivých popálenin. Nejvhodnější bude ekologický podpalovač z dřevité vlny.