Ke starému domu citlivě přistavěli místnost na čtení

Cílem této zajímavé realizace bylo, aby navržený flexibilní prostor umožnil užívat si prostředí okolní zahrady bez ohledu na počasí. Nachází se v britském hrabství Gloucestershire, nadohled od archeologických nalezišť Uley Bury. Zdejší objevy sahají až do doby železné. Právě výjimečnost okolní krajiny a její nebývalá krása přiměla zdejší majitele k myšlence, že by si chtěli venkovní prostor a výhledy maximálně užít. Jak se podařilo architektům ze studia George King Architects nelehké zadání splnit?

Foto: George King Architects

Rafinovaná přístavba ladí s terénem

Hlavní kamenná budova ze 17. století stojí ve svažitém terénu. Okolní zahrada byla terasovitě upravena a jednotlivé zóny spojují kamenné chodníčky. Směrem do údolí šestnáctimetrovou přístavbu zdobí skleněný balkón, naopak směrem do svahu je celá novostavba obklopena praktickou terasou. Dlažba v interiéru i exteriéru je totožná a tak je prostor opticky propojený. Přístavba je řešená velmi rafinovaně. Posuvné skleněné stěny je možné zcela zasunout do dřevěného pláště nebo do knihoven, které vytváří vertikální konstrukci budovy. Když skleněné stěny zmizí, objeví se venkovní obývací pokoj. Tato jednoduchá konstrukce na sobě nese zelenou střechu.

Foto: George King Architects

Citlivé spojení starého a nového

Klíčovou myšlenkou bylo spojení stávající budovy s novým moderním prvkem. Aby vše proběhlo maximálně citlivě, je jako dominantní materiál exteriéru zvoleno opalované dřevo, které samo o sobě působí letitým dojmem. Ladí tak s tmavými rámy hlavní budovy, jejím viktoriánským kováním i s trámy, které se nachází v interiéru. Vnitřek je ale mnohem světlejší. Vládne tu březová překližka, která barevně koresponduje se světlými kamennými zdmi budovy. Právě tyto zdi byly citlivě znovu opraveny tak, aby vynikla textura kamene. O originální nábytek se postarali designéři z nábytkového studia Harris & Harris London. Je vyrobený z překližky a dá se s ním snadno manipulovat. Díku tomu je prostor flexibilní, jeho uspořádání se dá různě měnit a variabilní nábytek je možné snadno přesunout i na venkovní terasu. 

Foto: George King Architects, archdaily.com