Kuchyně do L, do U i s ostrůvkem: co si ohlídat při plánování?

Na dokonalou kuchyni neexistuje univerzální návod. Je to ta, která vyhovuje vašemu způsobu života, ve které se zbytečně nenaběháte a vaření vám tu jde jako po másle. Kuchyně především odráží životní rytmus jejích majitelů a vy můžete vycházet z toho, jak jste zvyklí vařit, co vám v předchozím bydlení vyhovovalo a co naopak vadilo. Při plánování je důležité pohlídat si návaznost kuchyňských zón. Nemusíte přesně znát jejich názvy a pořadí, stačí, když si představíte, jak postupujete při přípravě oběda. Podle toho pak poskládáte jednotlivé části místnosti tak, abyste se plynule posouvali od ledničky až po sporák a nepobíhali chaoticky sem a tam.

Rovná kuchyně – hlavně „neporocvat“ desku

Rovné uspořádání, většinou od stěny ke stěně, se v mnoha kuchyních nabízí jako jediná možnost. Je dobré vědět, že není vhodné pro linky delší než pět metrů (nachodíte se) a kratší než tři metry, protože by vám po umístění dřezu a varné desky nezbylo moc místa na přípravu – odborníci doporučují minimálně 90 cm pracovní desky v kuse, a to právě mezi dřezem a plotnou. Z vlastních zkušeností ale víme, že i to je při běžném vaření rodinného oběda málo. Dodatečné odkládací plochy můžete vytvořit na policích nebo na varné desce, přikryté deskou z tvrzeného skla. 

Rovná kuchyně je realizačně nejjednodušší variantou, je ale důležité zachovat co nejdelší kus pracovní plochy v celku. Foto: Plumprojectsllc.com

Rovná kuchyně je realizačně nejjednodušší variantou, je ale důležité zachovat co nejdelší kus pracovní plochy v celku. Foto: Plumprojectsllc.com

Kuchyně do L – pozor na příliš velký trojúhelník

Linka sestavená do písmene L patří k nejčastějším volbám, protože se hodí i do menších kuchyní a navíc vytváří volný prostor pro umístějí jídelního stolu nebo pultu. Právě díky tvaru do L vzniká ideální trojúhelník mezi varnou deskou, dřezem a ledničkou. Pozor ale – vzdálenost mezi jednotlivými body by neměla být delší než 2,7 m, pak byste se v kuchyni hodně naběhali! V takovém případě je lepší raději zvolit jiný typ rozmístění, například do U nebo paralelní. Rohovou skříňku opatřete systémem, který zužitkuje všechno místo, například speciálními zásuvkami nebo otočným karuselem.

Kuchyně ve tvaru písmene L umožňuje ideální navazování jednotlivých pracovních zón. Foto: Jena nábytek

Kuchyně ve tvaru písmene L umožňuje ideální navazování jednotlivých pracovních zón. Foto: Jena nábytek

Kuchyně do U – malou místnost nespasí

V kuchyni do U máte sice všechno pěkně po ruce, ale rozhodně to není způsob, jak nafouknout malou kuchyni a dostat do ní co nejvíce věcí a nábytku. Nehodí se tam, kde byste mezi protilehlými skříňkami nemohli zachovat alespoň 120 cm volného prostoru. Jen tak totiž otevřete dvířka od dvou skříněk naproti sobě, můžete projít i kolem otevřené myčky a bude tu mít svůj prostor i malé dítě nebo domácí mazlíček, který se vám neustále plete pod nohy. 

Kuchyně do U se nehodí do malých prostor. Ideální je tam, kde mezi protilehlými skříňkami můžete zachovat alespoň 120 cm volného prostoru, jen tak totiž otevřete dvířka od dvou skříněk naproti sobě nebo projdete i kolem otevřené myčky. Foto: ikuchyne.sk

Kuchyně do U se nehodí do malých prostor. Ideální je tam, kde mezi protilehlými skříňkami můžete zachovat alespoň 120 cm volného prostoru, jen tak totiž otevřete dvířka od dvou skříněk naproti sobě nebo projdete i kolem otevřené myčky. Foto: ikuchyne.sk

Kuchyně s ostrůvkem – myslete na přenášení věcí

Pokud vaříte často, je lepší ho mít jen jako odkládací a úložný prostor. Dřez nebo varná deska v ostrůvku sice vypadá stylově, ale představte si, jak přenášíte horké pánve, špinavé nádobí nebo tyčový mixér od omáčky sem a tam. Kromě toho, že budete mít zaručeně pořád pokapanou podlahu, může plný hrnec snadno skončit na zemi. Dá se to ale udělat i tak, že do dlouhého ostrůvku umístíte do jedné řady dřez, pracovní plochu a varnou desku, což je dobré řešení, pokud chcete být při vaření čelem do prostoru.

Ostrůvek se hodí hlavně do velkých kuchyní, kde usnadní odkládání věcí. Umístění dřezu nebo varné desky do ostrůvku si ale raději dobře rozmyslete! Foto: Haodesign.tw

Ostrůvek se hodí hlavně do velkých kuchyní, kde usnadní odkládání věcí. Umístění dřezu nebo varné desky do ostrůvku si ale raději dobře rozmyslete! Foto: Haodesign.tw

Alternativa pro nekuchaře

Nemá smysl investovat desítky až stovky tisíc do velkolepé kuchyně, když žijete ve studentském pronájmu nebo nevaříte pro rodinu, jíte v restauracích, případně si necháváte jídlo dovážet. Jako základ vám postačí skříňka a pár polic, dřez a snadno udržovatelný sklokeramický nebo indukční dvouvařič. Vůbec to ale neznamená, že kuchyně nebude hezká – vaše spotřeba bude tak malá, že si můžete dovolit kvalitní materiály, pěknou baterii i hezké doplňky. Vybočte ze zajetých kolejí a zkuste si navrhnout svoji vzdušnou minikuchyni!

Provizorní kuchyňka vyjde na pár tisíc, ale tomu, kdo jí nejčastěji mimo byt, na připravení kávy nebo rychlé snídaně bohatě stačí. Pokud moc nevaříte, je to pro vás ideální volba. Foto: Ikea

Provizorní kuchyňka vyjde na pár tisíc, ale tomu, kdo jí nejčastěji mimo byt, na připravení kávy nebo rychlé snídaně bohatě stačí. Pokud moc nevaříte, je to pro vás ideální volba. Foto: Ikea

Líbil se vám tento článek? Spoustu krásných interiérů, proměn, návštěv a další inspirace vám pravidleně přinášíme také v časopise Marianne Bydlení. ​​​​​​​