Nejlepší je kohoutková! Čtyři způsoby, jak ji ještě vylepšit

1. Chuť a vůně

Filtrační konvice nebo láhve mají filtr s aktivním uhlím, který dokáže zbavit vodu nejen chlorového zápachu, ale i těžkých kovů a pesticidů. Konvici vybírejte podle objemu – počítejte s tím, že část zabere filtrační zařízení. Zajímejte se proto nejen o celkový objem, ale také přímo o to, kolik vody se do nádoby vejde – rozdíl v obou hodnotách může být až litr. Pokud máte doma velkou spotřebu, můžete si pořídit místo konvice rovnou zásobník o objemu 5–6 litrů s kohoutkem, určený pro uložení v chladničce. Zařízení vás bude stát okolo 1400 korun.

Kromě klasických filtračních konvic, které přece jenom vypadají trochu těžkopádně, se dělají i filtrační karafy, za které se nemusíte stydět ani na elegantně prostřeném stole. Foto: Brita

Kromě klasických filtračních konvic, které přece jenom vypadají trochu těžkopádně, se dělají i filtrační karafy, za které se nemusíte stydět ani na elegantně prostřeném stole. Foto: Brita

2. Ionizátor vody

Ještě lepší službu nabízejí ionizační přístroje, které se dají napojit na vodovodní potrubí a umí kromě filtrace upravit pH vody na hodnotu optimální pro lidksý organismus. Můžete si pak navolit, zda vám z kohoutku poteče voda zásaditá, vhodná k pití, nebo kyselá, která je účinným zabijákem bakterií a hodí se k léčbě některých onemocnění nebo k oplachu potravin.

Ionizátor vody se dá napojit přímo na vodovodní systém, takže pak máte u dřezu dvě baterie. Přístroj samotný je zabudovaný pod pracovní deskou, takže nepřekáží na lince.

3. Ideální teplota

Pokud nemáte výrobník ledu, ať už samostatný, nebo jako součást ledničky, musíte si vystačit s formičkami. Při jejich výběru preferujte takové, ze kterých kostky snadno vyloupnete a není třeba je dávat pod tekoucí vodu nebo do nich bušit pěstí či dloubat nožem. Aby voda vydržela ledová co nejdéle, servírujte ji v chladících dvoustěnných nádobách; existují i obaly na karafy s vyjímatelnou gelovou vložkou, kterou lze namrazit.

Tenhle praktický výrobník ledu funguje zároveň i jako chladicí obal. 

4. Milujeme bublinky!

Pokud toužíte po staré dobré sifonové láhvi, zapátrejte na aukčních webech a v bazarech, stále se tahle klasická designovka dá celkem dobře sehnat i s bombičkami. Moderní výrobníky sody nabízejí i možnost nastavení sytosti a přípravu ochucených limonád. Ještě o krok dále jdou domácí sodabary, zabudované do kuchyňské linky a napojené na baterii. Sodovka potom teče rovnou z kohoutku a vy si můžete zvolit, zda chcete vodu chlazenou, sycenou nebo bez bublinek. Celé zařízení vyjde zhruba na 17 – 30 tisíc korun.

Výrobníky sody nabízejí možnost nastavení sytosti i přípravu ochucených limonád. Nebo si můžete vodu ovonět čerstvým ovocem a bylinkami. Foto: Sodastream

Výrobníky sody nabízejí možnost nastavení sytosti i přípravu ochucených limonád. Nebo si můžete vodu ovonět čerstvým ovocem a bylinkami. Foto: Sodastream

Jak poznat dobrou vodu?

Ačkoliv celkově patří voda v České republice k nejvalitnějším v Evropě, ve starých domech se do ní může dostat olovo nebo železo z trubek a problémem mohou být i soukromé studny, které nikdo nekontroluje a mohou být i zdrojem infekčních chorob. Pokud máte podezření, nechte si udělat tzv. krácený rozbor vody, který provádí vodohospodářské společnosti a vyjde zhruba na 1700 korun. Test na přítomnost olova ve vodě z vodovodu stojí asi o polovinu méně.