Pomůžou vám do plavek! Spotřebiče pro zdravější vaření – jak vybírat?

Jací jste a co potřebujete?

Některé jsou nedocenitelnými pomocníky, jiné skončí v komoře pod nánosem prachu. Nelze univerzálně říci, které přístroje jsou ty životně nutné a které nevyužijete, záleží na vašich preferencích, životním stylu a na tom, co nejčastěji vaříte. 

Investice do parního hrnce nebo odšťavňovače určitě nemusí litovat lidé se zdravotními dietami a rodiče malých dětí; pomalý hrnec zase téměř nikdy nevychladne u gurmánů a milovníků výrazných a poctivých chutí, kterým by se jinak díky dlouhému pečení plíživě zvyšovaly účty za elektřinu. 

Jak nakupovat?

Všeobecně se u malých domácích spotřebičů vyplatí věnovat trochu času výběru, porovnání toho, co prodejci nabízejí a hlavně sledování uživatelských recenzí na internetu. Ty totiž prozradí nejen výhody, ale i nedostatky, na něž jinak než při opakovaném používání přístroje nemáte šanci přijít. 

Mlýnky, mixéry, roboty: Na hodnocení zákazníků a spotřebitelské testy dejte hlavně u vysokootáčkových spotřebičů s velkým výkonem a zatížením. U nich je důležité robustní tělo a silný motor, který se nepřehřívá

U elektrických hrnců se zajímejte kromě funkcí o spotřebu (příkon) a o to, zda provoz ve srovnání s použitím klasického hrnce na plotně nebude výrazně dražší. Zejména v případě dražších spotřebičů se složitými programy pokud možno vždy sáhněte po prověřených značkách i prodejcích. Když už dojde k poruše, záruční i pozáruční servis svých zařízení mívají spolehlivý. 

U všech spotřebičů je důležitá praktická stránka – snadné rozebrání, možnost mytí v myčce, skladnost příslušenství či navíjení kabelu a u hrnců, ve kterých budete rovnou servírovat, i možnost jeho odpojení.

JAK VYBÍRAT KROUHAČ:

Urychlí každodenní rutinu v kuchyni. Pokud často připravujete saláty a pomazánky, vyplatí se investice do kvality - zvláště na tvrdých sýrech, mrkvi či jablkách si levné přístroje brzy vylámou zuby! Důležitá je i nabídka krouhacích nástavců a velikost plnícího otvoru. Sekáček (často součást tyčového mixéru) je primárně určen na sekání spíše v malém množství.

U elektrického struhadla je důležitá celková kvalita provedení i nabídka krouhacích nástavců. Foto: Dedra.cz

U elektrického struhadla je důležitá celková kvalita provedení i nabídka krouhacích nástavců. Foto: Dedra.cz

JAK VYBÍRAT MIXÉR:

Stolní mixér lze naozdíl od tyčového držet v chodu i delší dobu. Důležitý je silný motor - profesionální mixéry mají příkon přes 1000 W a poradí si bez přehřátí i s ořechovým máslem či luštěninami; pokud však chcete hlavně koktejly a smoothie, stačí i méně výkonný typ.

Výkonný mixér dokáže ovoce a zeleninu rozmixovat do té nejjemnější konzistence a hravě si poradí i s ořechy, z nich zvládnete udělat zdravé a delikátní ořechové máslo nebo třeba mandlové mléko! Foto: Tefal

Výkonný mixér dokáže ovoce a zeleninu rozmixovat do té nejjemnější konzistence a hravě si poradí i s ořechy, z nich zvládnete udělat zdravé a delikátní ořechové máslo nebo třeba mandlové mléko! Foto: Tefal

JAK VYBÍRAT MLÝNEK NA MASO:

Kvalitní mlýnek by měl mít robustní kovové tělo a výkonný  motor s příkonem kolem 800 W.Pokud se maso zasekne, oceníte funkci zpětného chodu, díky níž ho uvolníte bez rozebírání. Samozřejmostí jsou kotouče pro různou hrubost mletí a nabízí se i struhadla a nástavce pro cukroví či plnění klobás.

Mlýnek na maso může být i součástí kuchyňského robota, pak je důležité, aby měl robot dost silný motor. A nemusíte jím prohánět jen maso, vyrobí vám třeba i skvělý rajský protlak! Foto: Kitchenaid

Mlýnek na maso může být i součástí kuchyňského robota, pak je důležité, aby měl robot dost silný motor. A nemusíte jím prohánět jen maso, vyrobí vám třeba i skvělý rajský protlak! Foto: Kitchenaid

JAK VYBÍRAT ODŠŤAVŇOVAČ:

Vysokootáčkové odstředivé odšťavňovače jsou levnější a hodí se především pro zpracování mrkve, hrušek a jablk či řepy. Důležitý je výkon motoru a robustní provedení. Šnekové lisy si poradí navíc i s listovou zeleninou, bobulemi či bylinkami. Šťáva z nich má více vitamínů a enzymů, neboť se díky nízkým otáčkám nezahřívá.   

Tichý a zároveň silný motor odšťavňovače se zpětným chodem důkladně zpracuje všechny suroviny. Foto: Tefal

Tichý a zároveň silný motor odšťavňovače se zpětným chodem důkladně zpracuje všechny suroviny. Foto: Tefal

JAK VYBÍRAT PARNÍ HRNEC:

Důležitým faktorem je výkonnost. Prostudujte si, za jak dlouho se hrnec zahřeje, jaký je jeho objem a za jak dlouho budete mít uvařeno. Počítejte s tím, že jídlo budete připravovat o něco déle, než při klasickém vaření ve vodě nebo na pařáčku. Funkce Keep Warm udrží vše teplé až do servírování.   

Věděli jste, že vařením v páře si zelenina zachová 80% vitamínů? Při vaření ve vodě je to jen 40%! Foto: Russel Hobbs

Věděli jste, že vařením v páře si zelenina zachová 80% vitamínů? Při vaření ve vodě je to jen 40%! Foto: Russel Hobbs

JAK VYBÍRAT ELEKTRICKÝ PAPIŇÁK:

Z elektrického „papiňáku“ neuniká pára, nesyčí a není cítit. Sledujte funkce (hlavně Keep Warm a odložený start oceníte) a přednastavené programy. Některé hrnce zvládnou kromě vaření pod tlakem i restování, zapékání či vaření v páře. Nejnamáhanější částí hrnce je topné těleso; někteří výrobci na něj nabízejí prodlouženou záruku. 

Elektrický tlakový hrnec vaří rychleji, úsporněji a bezpečněji. Je tak chytrý, že není potřeba při vaření nic hlídat, a navíc se sám vypne. Foto: Bionaire

Elektrický tlakový hrnec vaří rychleji, úsporněji a bezpečněji. Je tak chytrý, že není potřeba při vaření nic hlídat, a navíc se sám vypne. Foto: Bionaire

JAK VYBÍRAT SUŠIČKU:

Termostat je základ, existují ale i sušičky s programy, kde jen zadáte druh ovoce a ony nastaví ideální teplotu, čas a intenzitu proudění vzduchu samy. Některé přístroje jsou doplněny o jogurtovač, síťky na drobné ovoce nebo foliové misky na sušení placek. Časovač zajistí, aby sušička fungovala i bez vás.

Výkonná sušička usuší ovoce, zeleninu, houby i maso v rekordním tempu! Foto: Klarstein​​​​​​​

Výkonná sušička usuší ovoce, zeleninu, houby i maso v rekordním tempu! Foto: Klarstein

JAK VYBÍRAT RÝŽOVAR:

Pro milovníky sushi a asijské kuchyně je rýžovar nezbytnost. Speciálních programů tyto přístroje mnoho nenabízí a není ani důvod – důležité je pouze správně uvařit rýži. Nemusíte se proto bát ani levných modelů, vyplatí se však zapátrat na internetu v recenzích, zda konkrétní přístroj rýži nepřesušuje a nepřipéká na boku nádoby. 

Rýžovar je „must have“ hlavně pro milovníky sushi, ale zvládne uvařit i čočku a další luštěniny nebo třeba tapiokový pudink! Foto: Gallet

Rýžovar je „must have“ hlavně pro milovníky sushi, ale zvládne uvařit i čočku a další luštěniny nebo třeba tapiokový pudink! Foto: Gallet

JAK VYBÍRAT POMALÝ HRNEC:

Dlouhé vaření při nízké teplotě zajistí perfektní omáčky a křehké maso. Volte nízký příkon (hodina vaření v hrnci s příkonem 300 W vyjde zhruba na korunu). Vyjímatelná nádoba by měla být použitelná i samostatně v troubě, na plotně či v mikrovlnce.

Pomalý hrnec by měl mít vyjímatelnou nádobu z materiálu, který se dá mýt v myčce a použít i v mikrovlnné troubě. Foto: CrockPot

Pomalý hrnec by měl mít vyjímatelnou nádobu z materiálu, který se dá mýt v myčce a použít i v mikrovlnné troubě. Foto: CrockPot