Znáte druhy nožů a jejich použití v kuchyni? Staňte se mistrem!

Kuchařské nože

Kvalitní kuchařský nůž má velmi pevnou konstrukci. Je tedy vhodný na krájení steaků, zeleniny i na sekání bylinek. Jedná se o nejrozšířenější typ nože, který je univerzální ve všech kuchyních světa. Často jej nazýváme jako „nůž šéfkuchaře“ a v kuchyni ho potřebujete ze všech nejvíc.

Univerzální kuchařský nůž je základ kuchyně. 

Dobře nabroušený univerzální kuchařský nůž je základ kuchyně. 

Vykosťovací nože

Nože tohoto typu jsou speciálně konstruované tak, aby dokázaly bez problémů oddělit maso od kosti, případně odstranit šlachy nebo kůže. Tyto nože v kuchyni nejvíce využíváme při čištění ryb nebo drůbeže. Nože totiž mají zúženou pružnou čepel, která se přizpůsobí kosti a my jsme tak schopni oddělit maximální množství masa – nedochází tak k plýtvání. Velmi podobný nebo o něco delší je filetovací nůž.

Vykosťovací nůž díky pružné čepeli oddělí maso od kosti s minimálními ztrátami.

Vykosťovací nůž díky pružné čepeli oddělí maso od kosti s minimálními ztrátami.

Plátkovací nože

Plátkovací nože jsou od kuchařských odlišeny velmi dlouhou a tenkou čepelí. Hodí se nejlépe k porcování tepelně upraveného masa. Perfektně jej využijete také k čištění syrového masa, čištění a plátkování ryb.

Tip: tento typ nože je skvělým pomocníkem při porcování ovoce na širší plátky – například ananasu.

Plátkovací nůž perfektně využijete k čištění syrového masa, čištění a plátkování ryb, ale také ovoce.

Plátkovací nůž perfektně využijete k čištění syrového masa, čištění a plátkování ryb, ale také ovoce.

Steakové nože

Tento typ nožů patří spíše mezi příborové, neboť se využívají nikoli k přípravě pokrmu, ale až k jeho konzumaci. Steakové nože mají čepel s profilovaným ostřím a tenkou špičku. Bez problémů byste s nimi měli nakrájet málo, středně i zcela propečené steaky.

Kvalitní steakový nůž je pro milovníky masa naprostou nezbytností. 

Kvalitní steakový nůž je pro milovníky masa naprostou nezbytností. 

Nože Santoku

Jak už napovídá název, jedná se o typ nožů hojně využívaných v asijské kuchyni. V překladu tento název znamená „nůž tří ctností“. Tím je míněna nízká váha, tenká čepel a široká špička. Díky tomu dokáže nůž krájet velmi úzké a malé tvary. Právě tento nůž lze využít při krájení cibule, rajčat i jiné zeleniny. V praxi se můžete setkat také s názvem „japonský nůž“.

Japonské neboli Santoku nože umí krájet tenoučké plátky.

Japonské neboli Santoku nože umí krájet tenoučké plátky.

Špikovací nože

Tyto nože využijete hlavně při čištění krevet, mořských plodů, masa, ale i drobné zeleniny nebo ovoce. Špikovací nože jsou schopny díky své krátké a tenké čepeli vytvořit perfektní kapsu, aniž by došlo k proříznutí masa.

Špikovací nože dokážou vytvořit kapsu v mase, ale také se s nimi dobře očišťuje zelenina. 

Špikovací nože dokážou vytvořit kapsu v mase, ale také se s nimi dobře očišťuje zelenina. 

Tip: vepřové maso a ryby naložte přes noc do mléka a uložte do plastové krabičky na potraviny. Při podávání bude mnohem křehčí. Mléko má navíc tu vlastnost, že zbaví rybí maso případného nepříjemného zápachu.

Vsaďte na českou značku Tescoma a pořiďte si celou sadu kuchyňských nožů i se stojanem, ať je máte při ruce nemusíte je při každé přípravě pokrmu lovit v zásuvkách!