REKLAMA
REKLAMA

Rodina má konečně dostatek prostoru

Podkrovní byt se nachází v jedné z nejvyhledávanějších městských částí Bratislavy vybudované v 50. letech minulého století pod názvem 500 bytů. Tato čtvrť představuje nejstarší sídlištní část v Bratislavě, která byla vybudována po druhé světové válce jako reakce na masivní příval obyvatelstva do hlavního města. Stala se atraktivní zejména pro mladé rodiny. Bratislava od toho času prošla silnou urbanizací a lokalita se dostala do užšího centra města. Stává se velmi atraktivní a jedinečnou. Pod vlivem neustále rostoucího zájmu o bydlení se původně nebytový prostor půdy třípodlažního domu začal v devadesátých letech rekonstruovat a vznikl podkrovní byt. „Původní stav bytu po letech používání neodpovídal potřebám rodiny. Za ty roky proběhly pouze drobné úpravy. Cílem bylo dosáhnout maximáního využití prostoru, prostorové otevřenosti a vytvořit nové velkorysé úložné prostory,“ vysvětluje Ing.arch. Matej Honč ze studia Kilo Honč. Denní zóna bytu musí fungovat pro velkou pětičlennou rodinu. „Bylo tedy nutné prostor maximálně zvětšit a nově ho funkčně rozdělit. Jednotlivé zóny určuje mobiliář, ne příčky. Ten celkový prostor definuje, rozděluje, ale zároveň mu dodává ucelený charakter.“ Obývací pokoj, kuchyně, jídelna, herna, čítárna i hudební místnost. To vše vytváří jeden multifunkční prostor, který je snadno modifikovatelný. 

Uprostřed francouzského venkova koupili zámek, který ožil květinami

Spousta prostoru i světla

„Nosným dispozičním prvkem je nové uspořádání kuchyně, které je aktivně propojená s obývákem prostřednictvím obousměrně řešené modulární pohovky. Protože se v pětičlenné rodině poměrně dost vaří, je kuchyně vskutku ústřední komunikační prostor pro všechny členy,“ popisuje  Ing.arch. Matej Honč. „V rámci stavebních úprav jsme zrušili technickou místnost s kotlem, která již neplnila svou funkci a nahradila ji vysoká kuchyňská sestava, do které jsme integrovali i nový kotel. Zrušil se nepoužívaný komín s krbovou vložkou a prostor se tak zvětšil do hloubky o dalších 60 cm. V předsíni se posunuly stavební otvory tak, aby vznikla nová nika na úložné prostory a v neposlední řadě se odstranil sádrokartonový podhled. Otevřeli jsme prostor a ukázali jsme konstrukci krovu.“ Výrazným estetickým prvkem jsou odhalené krovy a také odhalené zdivo natřené bílou barvou. „Momentálně pracujeme na návrhu noční části, která se pravděpodobně bude rekonstruovat v průběhu příštího léta.“

Nevzhlednou nástavbu proměnili v čistý a vzdušný prostor

Pravidla pro osázení okrasného záhonu, která byste měli znát

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA